pondelok 8. mája 2023

Emulátor Altirra: Skvelý spôsob, ako spoznať históriu Atari 8-bitových počítačov.

 

Altirra je vynikajúci emulátor pre Atari 8-bitové počítače a je skvelým spôsobom, ako sa naučiť o histórii týchto počítačov a programovaní pre ne. V tomto článku sa pozrieme na to, ako používať Altirra pre začiatočníkov.

Po prvom spustení emulátora Altirra sa zobrazí obrazovka "New Machine Setup". Tu je potrebné vybrať "Atari 800 (NTSC)" alebo "Atari 800 (PAL)", v závislosti od toho, ktorú verziu počítača chcete emulovať. Táto voľba sa môže zmeniť neskôr v menu "Machine" na vrchnej lište.

Po vybratí počítača sa zobrazí okno s emulátorom. Pre začiatok je potrebné nájsť ROM súbory pre Atari 8-bitové počítače a vložiť ich do emulátora. Tieto súbory sa môžu nazývať napríklad "OSA.rom" alebo "OSB.rom". Môžu sa nájsť online a sú k dispozícii na mnohých webových stránkach. Načítanie ROM súboru sa vykoná v menu "Machine" > "Configure" > "System" a vyberte "ROMs" v paneli na ľavej strane.

Potom môžete začať používať emulátor. Altirra má mnoho funkcií, ktoré vám umožňujú prispôsobiť emulátor vašim potrebám a upraviť ho na mieru. Napríklad môžete nastaviť rýchlosť emulácie, rozlíšenie obrazovky a mnoho ďalších vecí v menu "Options" na vrchnej lište.

Altirra taktiež umožňuje načítavanie diskietových obrazov súborov, takže môžete hrať hry a používať programy pre Atari 8-bitové počítače. Tieto obrazy súborov sa zvyčajne končia príponou ".ATR" a môžete ich otvoriť v menu "File" > "Attach Disk Image".

V Altirra si môžete tiež vytvoriť vlastné programy pre Atari 8-bitové počítače, čo je skvelý spôsob, ako sa naučiť programovanie pre tieto počítače. Altirra obsahuje integrovaný editor BASIC a mnoho funkcií pre vývojárov.

V skratke, emulátor Altirra je vynikajúcim nástrojom pre začiatočníkov, ktorí chcú spoznať Atari 8-bitové počítače a programovanie pre ne. S jeho jednoduchým rozhraním a mnohými možnosťami prispôsobenia je to skvelý spôsob, ako sa zoznámiť s históriou počítačov a programovania.

Pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o emulátore Altirra, existuje veľa zdrojov online, ktoré obsahujú návody, tutoriály a tipy a triky pre používanie emulátora. Niektoré z týchto zdrojov sú:

  • Oficiálna stránka Altirra: Táto stránka obsahuje mnoho informácií o emulátore a jeho funkcionalite, ako aj odkazy na sťahovanie ROM súborov a diskietových obrazov.
  • AtariAge fórum: AtariAge je veľmi aktívne online fórum pre fanúšikov Atari 8-bitových počítačov a obsahuje mnoho diskusií o Altirra, ako aj o iných emulátoroch a historických zariadeniach Atari.
  • YouTube tutoriály: Existuje veľa video tutoriálov na YouTube, ktoré vysvetľujú, ako používať emulátor Altirra a ako programovať pre Atari 8-bitové počítače. Tieto tutoriály sú skvelým spôsobom, ako sa naučiť o emulátore a jeho použití.

Časopisy a literatúra:

 

V každom prípade je emulátor Altirra skvelým nástrojom pre všetkých, ktorí chcú spoznať históriu Atari 8-bitových počítačov a programovanie pre ne. S jeho mnohými funkciami a možnosťami prispôsobenia je to skvelý spôsob, ako sa naučiť a skúmať svet týchto historických počítačov.

Žiadne komentáre: